Kocaeli’de TMO Depo Patlaması İncelemeleri Sürüyor
Rusya’dan gelen gemiden tahıl boşaltılırken patlama meydana geldi.
Depo alanının 90 bin ton olduğu öğrenilirken, 75 bin ton tahıl olduğu ve bunun yüzde 20’sinin dolu olduğu öğrenildi.
Ekipler sabotaj ihtimaline karşı detaylı araştırma yapıyor.
TMO’daki en büyük patlama
KOCAELİ Kocaeli’nin Derince ilçesinde Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ait depoda meydana gelen patlamanın ardından polis ekiplerinin detaylı araştırması sürüyor. Sabotaj ihtimali de detaylı bir şekilde inceleniyor.
Kocaeli’nin Derince ilçesinde dün saat 14.40 sıralarında Toprak Mahsulleri Ofisine ait silolarda büyük bir patlama meydana geldi. Gölcük, Derince, Körfez ve Karamürsel ilçelerinde duyulan patlamanın ardından 3’ü ağır 12 kişi yaralandı. Kocaeli Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin depoda yaptığı incelemeye bugün de devam edildi. Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de depoda detaylı inceleme yaptı.
Sabotaj ihtimali var mı?
Patlamanın ardından sabotaj ihtimali akla gelirken, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal açıklamalarda bulundu. Alana giren herkesin yüksek güvenlik önlemlerinden geçtiğini belirten Güldal, “Liman bölgesidir. Güvenlik testinden geçmeyen giremez. Devlet memuru, işçi, iş yeri sahibi fark etmez. Tüm imkanlar değerlendirilecek. , ancak sabotaj olasılığı düşük görünüyor” dedi.
Rusya’dan gelen gemide de tahıl vardı
90 bin ton kapasiteli Derince sahası 60 kuyudan oluşuyor. Patlamada 13 silo hasar görürken, 75 bin ton tahıl vardı. Bu yılki rekoltenin yüksek olması nedeniyle tahılın iç piyasadan da satın alındığı depoda Rusya’dan gelen tahıl gemisinden tahılın boşaltıldığı öğrenildi. Patlamadan etkilenen eserin depodaki eserin yüzde 20 civarında olduğu belirtildi. Ürünün bu yılın ürünü olduğu da belirtildi.
TMO’daki en büyük patlama
Daha önce de TMO veya tahıl ambarlarında küçük çaplı patlamaların meydana geldiği öğrenilirken, dün yaşanan patlamanın TMO’da yaşanan en büyük patlama olduğu belirtildi. Olayla ilgili olarak limanda 24 saat çalışan tüm güvenlik kameralarının detaylı olarak incelendiği öğrenildi. Öte yandan depolama alanında havalandırma ve toz toplama sistemlerinin bulunduğu ve aktif olarak çalıştıkları da kaydedildi. Sistemlerin teknik eleman tarafından iki saatte bir denetlendiği belirtildi.
Dışarıdan bir müdahale olabilir mi, içeriden bir müdahale olabilir mi?
Güvenlik önlemlerinin üst düzeyde olduğu limanda meydana gelen patlamaya içeriden müdahale edilip edilemeyeceği sorusunu TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal yanıtladı. Bakanlığın talimatıyla tüm hazırlıkları yaptıklarını belirten Güldal, “İç suistimal veya sabotaj göz ardı edilmeden değerlendirilecek. Olup olmadığı incelemeden sonra belli olacak.”
“Kamyon şoförleri sigara içip çöpe atıyor diyenler var”
İlk bulgulara göre patlamanın tozdan kaynaklandığı açıklanırken, TMO Genel Müdürü Güldal, “Silolarımız dolu ve boş. Doldurma ve boşaltmadan önce kontrolleri yapılıyor. Saatlere kadar inceleniyor. Ayrıca çok sayıda var. Farklı şeyler olabilir. Bir durum olabilir. Teknik teçhizatın çalışıp çalışmadığı, kontrol mekanizması ve komuta merkezinin görüp görmediği incelenip belirlenecek” dedi.